“Det du ser” udkommer på Gyldendal i foråret 2023. Tekst, tegninger og tilrettelægning er en indføring i iagttagelsestegning og alle dens forskellige metoder og øvelser, teori som tilsammen er en base for at komme ind i tegningens verden
Iagtagelsestegning er at tegne det du oplever med streger på papir så det ligner det du ser. Basen er at se og bruge sine sanser med åbne øjne opleve sine omgivelsers mange fortællinger.
Bogen er tilrettelagt så tekster ledsager tegninger og billeder der viser hvad teksten ikke kan. Det er de tegninger som du ser hen af vejen der langsomt får dig til at lære tegningens sprog at kende. Illustrationsmateriale er lavet til bogen suppleret med tegninger fra væggene hvor jeg voksede op. Håndværket er at kende sine redskaber og gøre brug af materialer i den kombination som afspejler det du oplever. Når du har gennemprøvet forsekllige øvelser og lært metoderne at kende er du friere stillet til at at jonglere og skabe dine egne udtryk.
Bogen henvender sig til dig, der vil komme igang med tegning – eller gå igang igen eller tilføre din viden andre nuancer af tilgang til tegning. Selvstudiet fortsætter ved at se bogen igennem starte et sted og have en blyant i hånden under hele processen.
Undervisningsramme
Iagttagelsestegning Base er koncentration om din oplevelse hvor du tegner øjeblikket du ser dit motiv på et stykke papir. Grundlæggende er at du glemmer hvad du forestiller dig og tegner det du faktisk ser.
Teori “Det er altsammen proportioner” dvs at du begynder med at tegne virkelighedens proportioner og sidenhen kan du abstarhere fra det naturtro genkendelige til dit eget sprog.
Metode til at udvikle sit eget tegnesprog er at gå frem efter en klar plan med nysgerrig opmærksomhed, gentagelser af øvelser – og et stk papir og en blyant. Grammatikken for tegnesproget er geometri og perspektivlæren der giver en tegning sin indre struktur og tilrettelægning afen komposition.
Redskab og materialer Blyant som redskab kan du tegne på materialer af forskellig karakter og arbejde med som streg og flade, kontraster i lys og skygge og tone fra lys til mørke. Blæktegning som er en hurtig registrering af et motiv, har lavering af den vandopløselige blæk til at give tegningen nuancer. Tusch, som er ikke opløselig i vand når den først tørrer, bruges i sin kraft fulde sorte tone, i ren streg med pen og pensel.
Farvelæren i Goethes farvehjul, bauhaus lærere viser at emnet ikke kun er teoretisk men en meget følsom og praktisk disciplin til at se og balancere hvordan en, to, tre farver relaterer sig til hinanden.
Undervisning er individuel, ud fra et fælles tema, når der arbejdes med hold eller som enkel person. Der bliver undervist i grundlæggende metoder: Flade af kontur og form med tone; formforståelse med konstruktion- og perspektivlære, komposition ved brug af en opstilling. Øvelser med forskellige redskaber til skravering, tone er centreret omkring genstande af naturlige materialer.
Materialebehov Som studiemateriale er billigt papir kardus, avispapir, eller træholdigt papir tilstrækkeligt, og må gerne have en ru overflade modsat et kopi-papir. Til tegning bruges et kraftigere med jævn overflade. Begge i A4-A3 format. Blyanter i 2b – 4b alm. tynd og jumbo blyant. Blyantspidser, viskeklæder, Bic kuglepen i sort. Kinesisk tusch, tegneblæk, gouache/dækfarve i sort og hvid og rød/blå/gul. En pen, metal, bambus og pensler i flere størrelser – bruges efter interesse.
Min uddannelse og mit fag
Min egen skoling er den jeg underviser ud fra. Uddannet fra Skolen for Brugskunst, København [idag Danmarks Designskole] . Den undervisning jeg har modtaget fra lærere, har skubbet mig frem og givet et solidt fundament for tegningen i sig selv og at bruge tegningens lette måde at vise en tanke og i sig selv være med til skabe en sammenhæng jeg ikke kan tænke mig til. Fagene jeg valgte på SfB – der i forhold til dags undervisning i designteori mere var en “art school” alt efter hvilke fag somblev valgt – min var genstands – og frihåndstegning, croquis, portræt- og figurtegning parallelt med grafisk design, bogtilrettelægning og illustration. I 8 år udvidet med ‘elevtid’ hos landskabsmaler [S.E.], hvor tegning og farvernes relation til at vise rum.
Mit fag er grafisk designer / tegner. Fra egen tegnestue har jeg siden 1993 arbejdet med grafisk design og tegning. Undervisning har jeg arbejdet med for hold og i privatregi siden 2014. Arbejder samtidigt med original tegning som billede på papir. Emner af natur er en stor del af mit billed område. Mønstret som gentagelse i att tegne blade i en trækroner eller en konkret rapport sammensat til et mønster. Alle opgaver starter med en skitse på papir i en let streg der kan rumme et helt koncept.
Undervisning tilbydes
Privatundervisning på adressen med mødesteder rundtom i byen alt efter motiv.
Undervisning af mindre hold kan arrangeres på andens adresse.
Undervisningsdag kan arrangeres ud fra et særligt emne, i fima eller kunstforeningesregi.
Kontakt mig for at høre hvordan et hold, eller undervsiningsforløb kan stykkes sammen til dit formål.
Privatundervisning, ved Søerne – 1 til max 4 deltagere.
Holdundervisning, firmalokation – max 12 deltagere for intensiv undervisning. eller flere for introduktion
Privatundervisning udfra forudbestemt antal timer. Lokation ved Søerne Fredriksberg, max 4 deltagere.
Deltagergebyr for privatundervisning betales forud, udfra fastsat periode som aftales på forhånd.
Pris for dagsarrangement på firmalokation udfra tilbud/moms. Afregnes pr faktura.
Comments (1)