Reaktioner på bogen:
“Den er dejlig at læse, nærmest et essay, ikke bare om tegning men om at sanse og se. Et avanceret materiale må jeg sige, … måske kan jeg lære at tegne med lidt hjælp, men det virker ved at være inspirerende og delikat”
Torben Madsen, redaktør.

“Det er en instruktionsbog. En dokumentarroman”
Michael Kirkegaard, billedkunstner.

“Den ligger ved min seng som biblen”
Jan de Neergaard, scenograf.

“Den er ikke for tøsedrenge”
Maja Dich, filmproducer .

“Ufatteligt at du har fået så meget med på hver side”
Søren Rye, billedkunstner.


Bogens bagsidetekst:
“At tegne er så utrolig mange forskellige ting. Streger på et papir, hurtige visuelle noter af oplevelser, visuelt fortællende tegninger – det vi ser, og det vi tror, vi ser. Tegn det du ser – er en systematisk indføring i det at tegne, så du faktisk kommer til at tegne, det du ser. … En vigtig grundbog i tegning, som foruden til selvstudie kan bruges på alle designuddannelser og ikke mindst på de mange højskoler, der beskæftiger sig med tegningens univers.” Tine Kjølsen, lektor KADK

Gyldendal:
“Tegn det du ser – giver ved hjælp af teori, metode, øvelser og proces et solidt fundament til at komme i gang med iagttagelsestegning. Begyndere får en vej til at se omgivelserne på en anden måde, og fortsættere kan genoptage, hvor de slap tidligere studier i tegnekunsten“. Link til Gyldendal

Bibliotekets tekst:
En virkelig flot og inspirerende grundbog, der kommer omkring alt det vigtigeste ved iagttagelsetegning. Kræs for alle der elsker at tegne eller gerne vil igang…: Teori, materialelære, tegnemetoder, perspektiv, komposition, tegneproces, kunsthistorie.

Tilrettelæggerens rolle:
Bogen er indbundet og rigt illustreret 224 sider, 256 illustrationer. Den er tilrettelagt som opslag der kan fungere som inspiration for at gå i dybden med det særlige område der vises. Tegninger og tekst supplerer hinanden til at vise forskellige grupperinger. Emner ses derfor gentaget i flere sammenhænge til en bredere forståelse.

Iagttagelsestegning


Iagttagelsestegning er undersøgende tegning. Du oplever et motiv dine omgivelser, og tegner det på papir i samme øjeblik. Ikke for at forklare men for at afdække en oplevelse. Din styrke er at koordinere dine sanser omkring, hvad du oplever og med din lyst og vilje opøver du et håndværk.
Håndværket ligger i at lære sine redskaber og materialer at kende. Du kombinerer dem i forhold til en øvelse som du repeterer bevidst i et studie og senere i en tegning.
Metoden vælges som en bevidst fremgangsmåde. Hvad er det der skal undersøges og til hvad skal det anvendes er for eksemple sprøgsmål du kan stille dig i din planlægning. Dine valg gør at du lærer et motiv at kende med flere metoder, materiale og redskab og valgene former din personlige æstetik.
Geometri er tegningens struktur. Geometrien ses ikke med det blotte øje men giver tegningen dens styrke. Den er tegningens grammatik.
Det er altsammen proportioner – set som kontrast mellem stort og småt, rundt og firkantet, af lodret og vandret i dit motiv. Modsætningerne relateres så de fremhæver og underbygger hinanden.
Perspektivlærens orden er base for at vise en rumlig illusion af et motiv tegnet på en flade, som det er set fra dit perspektiv – set fra din synsvinkel. De parallelle linjer mødes i et forsvindingspunkt på horisontlinje og skaber en illusion af dybde på en plan flade.
Komposition er den optiske orden der fører blikket til centrum i motiv, uanset om det er tegnet som en plan todimensional flade eller rumlig tredimensional form.
Det gyldne snit er et målforhold som i vesterlandsk kulturhistorie ses som proportioner af æstetisk harmoni, som den er uddraget af naturens vækst. Det klassiske målforhold, er i tegneprocessen anvendeligt, til at skabe balance, genkendelige proportioner i væksten fra lille til stor.
Selvstudie kan have mange veje og der nævnes de kunstnere som har været med til at skabe og udvikle den vesterklandske tegnetradition fra renæssancen til nutid. Der er i bogen tegninger af kunstnerne, Lundbye, Sonne, Køpke m.fl., som hang på væggene, hvor jeg voksede op, hvor de, nok, har virket som en form for læremestre i at tegne noget konkret lige foran dig. Tegning – Mønster – Farve er et uendeligt studie og Tegn det du ser giver anvisninger til hvor du kan gå videre.

Selvstudie


Link til klassiske tegninger: Tegning som del af en designproces er at leve sig ind i og give mere plads til lyst, viden eller indsigt der associerer til andre emner end det synlige i virkeligheden. Bogen viser hen til kunstnere i kunsthistorien som har indflydelse på tegningens udvikling.
Kunsthistorie er området hvor tid, tanke og udtryk mødes i den vestlige kunst. Studiet af andres værker og deres samtid giver en indgang til tegnesproget som bærer af kultur, følelse og personlige valg. Bogen giver anvisninger med kort introduktion til hvem der præget tegnekunsten i et udvalg af kunstnere, hvis undersøgende tegning af natur forbliver for en kulturs forståelse.
Inspiration At søge videre på internettet omkring farvelære, kan være at søge forskellige kunstneres teorier, f.eks. Paul Cezanne, Henri Matisse, Eugene Delacroix og mange andre. En begrænsning i en søgning kunne f.eks. være et studie i et særligt emne, træer og fordybe sig ved at søge specifikt på emnet i forskellige sammenhænge og tider.
Mønstervirkning Du når ikke at tegne alt indenfor en afsat tid, men du genskaber indtrykket af det, du ser. Mønstret er f.eks. at skabe en rytme for tegnemåde til at vise f.eks. et træs bladløv. Som udløber af gennemtegnet og studeret motiv, kan en detalje uddrages til at være en enhed, der kan fungere i rapport som et samlet mønster.
Link til teorier om farvelære Goethes farvehjul, Bauhaus’ lærere, Joseph Albers, Johannes Itten, Paul Klee viser at emnet ikke kun er teoretisk, men en meget følsom og praktisk disciplin til at se og balancere hvordan farver relaterer sig til hinanden og skaber forskellige indtryk og rum. 

Undervisning


Privatundervisning, Holdundervisning
Tegn det du ser: Kontakt mig direkte